decor-gora-5

baner-kultura-1baner-kultura-2baner-kultura-3baner-kultura-4baner-kultura-5baner-kultura-6

powrot-homepowrot-sportarchiwum

Walory jaworznickiej kuchni

zalewajka dyniowaCzłonkinie i członkowie czterech jaworznickich zespołów ludowych - Jelenianki, Jeziorczanki, Ciężkowianki i Borowiacy, 10 czerwca brali udział w XXIV Konkursie Potraw Regionalnych pn. "Przy chłopskim stole", który odbył się w Nadwiślańskim Parku Etnograficznym w Wygiełzowie.

Konkurs potraw miał na celu ochronę dawnych, co najmniej pięćdziesięcioletnich tradycji kulinarnych, a uczestnicy mieli okazję spróbować takich regionalnych potraw jak: kluski tlone, pęcak z grochem, groch z kapustą, polewki i hulajdy. W sumie, swoje dania zaprezentowało 21 zespołów z pięciu powiatów.

Wszystkie „drużyny” podawały przygotowane potrawy do oceny jury, opowiadały w jaki sposób danie zostało przygotowane i okraszały to śpiewem. Oprócz kapusty z grochem przygotowanej przez Ciężkowianki, u pozostałych zespołów królowały zupy. Jeziorczanki zaprezentowały regionalną zalewajkę, Borowiacy pochwalili się śląskim żurkiem, natomiast zespół śpiewaczy Jelenianki przygotował lokalną zupę fasolową z zacierką na kości wędzonej.

Oprócz ukazania regionalnych potraw, zespoły uświetniły całe przedsięwzięcie śpiewając jaworznickie, folklorystyczne piosenki takie jak: "Pod zielonym dębem" i "Koło mego domu".