Już w najbliższą niedzielę, 12 stycznia znów zagra Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Tym razem Jurek Owsiak będzie nią dyrygował po raz 28. To już tradycja, że do akcji włącza się też nasze miasto.

Na ulicach spotkać można będzie wolontariuszy z puszkami, kwestujących na rzecz WOŚP. W tym roku pieniądze ze zbiórki zostaną wykorzystane na zapewnienie najwyższych standardów diagnostycznych i leczniczych w dziecięcej medycynie zabiegowej. Chodzi o zakup najnowocześniejszych urządzeń dla ratowania życia i zdrowia dzieci potrzebujących różnego rodzaju operacji. To między innymi lampy i stoły operacyjne, aparaty do znieczulenia, zestawy endoskopowe. To bardzo potrzebny, ale i kosztowny sprzęt.

Akcję zbiórki pieniędzy na sprzęt medyczny wesprzeć mają też licytacje. W naszym mieście już od kilku lat największe emocje budzi możliwość nadania (na rok) nazwy rondu, które znajduje się w Śródmieściu. Od czerwca 2012 roku rondo o średnicy 40 metrów położone na skrzyżowaniu ulic Królowej Jadwigi, Grunwaldzkiej i Kolejowej oficjalnie nosi nazwę Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. To wyraz uznania dla inicjatywy i wszystkich zaangażowanych w nią osób.

To właśnie jaworznickie rondo trafi a na licytację od 2010 roku. Nosiło już nazwy “Rondo Magików”, “Rondo Internautów”, “Rondo Górników i Energetyków”, “Rondo Smoków” czy “Baniek Mydlanych”. Największym echem odbiło się jednak nazwanie ronda imieniem zmarłego gitarzysty grupy Slayer – Jeff a Hannemana – wspomina Dawid Litka z Urzędu Miejskiego w Jaworznie.

W tym roku finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w naszym mieście będzie miał też charakter kulinarno-kulturalny. Wszystko za sprawą akcji charytatywnej, która jest wspólną inicjatywą szefów kuchni, kucharzy, kelnerów, przedstawicieli handlowych i firm z branży HoReCa. Kulinarny Ogień zapłonie 12 stycznia, a płonąć będzie od godziny 13 do 18 przy Szkole Podstawowej nr 11 w Jaworznie. Najlepsi kucharze z całej Polski ugotują kilkadziesiąt kilogramów bigosu, żuru i grochówki. Wysmażą też kilkaset burgerów, kiełbasek i steków. Podobne akcje organizowane pod hasłem “Kulinarny ogień” były już organizowane. Wsparły m.in. Dom Kulejących Aniołów z Pszczyny, Fundację Śląskie Hospicjum dla Dzieci Świetlikowo czy OREW w Katowicach-Giszowcu. Tym razem cały dochód z wielkiego gotowania przekazany zostanie na rzecz WOŚP.

Pomyślałem, że tym razem warto pomóc na większą skalę, stąd pomysł na wspólną akcję z głównym sztabem WOŚP w Jaworznie. Obiecuję, że jak wszyscy kucharze wejdą na pokład WOŚP, to będzie się działo! Oj, będzie gorąco – zapewnia Marcin Socha, organizator tego przedsięwzięcia.

W ramach akcji “Kulinarny ogień” odbędzie się jeszcze się Bal Przebierańców dla dzieci (10 stycznia, impreza dla dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 11 w Pieczyskach, koszt to 25 zł za dziecko) oraz Wielki Bal Kotylionowy w 7Niebo Bistro (11 stycznia, 130 zł za osobę). Zebrane w ten sposób pieniądze zasilą konto WOŚP.

Tekst: GD